×
search-icon Created with Sketch.

“Eu sunt Uranus”

„Eu sunt Uranus” este un proiect finanțat din fonduri nerambursabile acordate de Consiliul Local al Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache, în cadrul programului de finanțare nerambursabilà 2023, în baza Legii 350/2005. Conținutul acestui material nu reprezintã în mod necesar poziția oficialà a Sectorului 5 al Municipiului București sau a Centrului Cultural și de Tineret Ștefan Iordache.

“Eu sunt Uranus” | Un proiect cultural ce redescoperă memoria Cartierului Uranus

București, România – Uranus nu mai există în hârtiile și străzile orașului, dar nu a dispărut niciodată din amintirile locuitorilor săi. Astăzi, ne bucurăm să anunțăm proiectul cultural Eu sunt Uranus, o inițiativă care își propune să recupereze și să conserve memoria acestui cartier istoric, încurajând empatia și înțelegerea între oameni, trecutul lor și locul din care provin.

Spectacolul Câini vs. Uranus, epicentrul proiectului Eu sunt Uranus, se va juca în zilele de 19 noiembrie, 2 și 3 decembrie, precum și pe 9 și 10 decembrie. Orele reprezentațiilor vor fi anunțate în curând pe pagina de Instagram @eusunturanus.

Teritorialitatea ca apropiere, spațiul comun ca sumă a tuturor momentelor în care ne-a fost greu împreună

Ce este un loc? Un loc este o casă, este un om, este un câine, este o planetă. O catedrală a mântuirii neamului, un neam, un cer dinspre care nu vine niciun răspuns, oricât de tare ai striga, un apus de soare ca un tapet peste care bați cuie și atârni tablouri ale suferințelor comune, o îmbrățișare între corpuri, între apartamente, între teritorii, între trecuturi, între tot ce rămâne nespus, pentru că s-a spus de prea multe ori.

Eu sunt Uranus este un proiect care, construit ca demers cultural și manifest artistic, își propune recuperarea și conservarea memoriei cartierului Uranus. Dar ce este Uranus, de fapt, și unde este Uranus? Ceea ce știm despre Uranus e că nu mai există. Nu este, oare, Uranus, povestea fiecăruia dintre noi? Nu suntem noi, toți, împreună și fiecare în parte, cartiere amenințate cu dispariția?

Centrat în jurul spectacolului Câini vs. Uranus, scris de Alexandru Ivanoiu și regizat de Alin Uberti, acest proiect aduce laolaltă teatrul independent și explorarea culturală.

„În București, undeva între anul 1980 și infinit, un bloc se ridică din pământ. Într-o seară din alea în care pare că vara e doar un purgatoriu, patru locatari se strâng în fața blocului și din nevoia profund umană de a face parte dintr-o comunitate cu care să spargi semințe, încep să îi adune pe ceilalți locatari. Și pentru că uneori un strigăt trebuie doar auzit, locatarii ascultă”, declară Alin Uberti, regizor.

Spectacolul, care se joacă pe acoperișul Muzeului Național de Artă Contemporană al României, este precedat de un tur ghidat, în prezența Dorotheei Hașnas, specialist în probleme de patrimoniu și cultură urbană. La finalul spectacolului, experiența continuă cu un dialog deschis între public, Dorothee Hașnas și un invitat special. O expoziție digitală, cu locurile și poveștile care le așază pe harta propriei lor memorii afective, este elementul final al proiectului. Expoziția se va putea găsi pe platforma suntranus.eu în săptămânile ce urmează.

Educarea comunității cu privire la trecutul său istoric și conștientizarea impactului pe care acest bagaj, trăit sau moștenit, îl are asupra prezentului, este o soluție care poate proteja viitorul individual și colectiv.

“Prin tot ceea ce facem, căutăm să nu ne mai ascundem rănile și crăpăturile, victoriile și relocările, ci să găsim un mod mai intim, mai tactil, mai uman, mai colectiv, de a le privi cu ochii deschiși, cu înțelegerea, acceptarea și blândețea generate de un sentiment propriu tuturor. Am fost acolo…”, declară Alexandru Ivănoiu, dramaturg.

INFO POINT

Câini vs. Uranus este un spectacol de teatru independent, scris de Alexandru Ivanoiu și regizat de Alin Uberti, cu Vlad Pânzaru, Bogdan Iancu, Tiberius Zavelea și Maria Moroșan.

Următoare date ale reprezentațiilor sunt 19 noiembrie, 2 & 3 decembrie și 9 & 10 decembrie.

Orele reprezentațiilor vor fi anunțate în curând pe pagina de Instagram @eusunturanus.

Spectacolul de teatru se va juca pe acoperișul Muzeului Național de Artă Contemporană al României (MNAC, Str. Izvor 2-4, Aripa E4, etaj 5).

Va fi precedat de un tur ghidat și urmat de o sesiune de dialog, moderată de Dorothee Hașnas, specialist în probleme de patrimoniu și cultură urbană.

Vă recomandăm participarea la întregul program propus de proiectul Eu sunt Uranus, cu activitățile aferente: tur ghidat, spectacol, sesiune de dialog cu publicul.

Deoarece spectacolul se joacă în aer liber, vă recomandăm să va îmbrăcați adecvat. Organizatorii vor pune la dispoziție pături, încălzitoare și ceai fierbinte.

Durata spectacolului este de aproximativ 2 ore.

Accesul se face în baza rezervării online, prin completarea formularului de înscriere.

Participarea la spectacol este gratuită în baza biletului de acces în muzeu.

Pentru informații legate de tarifele de acces MNAC, vă rugăm accesați link-ul de mai jos:

https://www.mnac.ro/text/11/VIZITEAZĂ/95

Vă recomandăm să alocați cel puțin o ora înaintea spectacolului pentru a parcurge spațiul expozițional al muzeului.

Spectacolul este nerecomandat persoanelor sub 18 ani.

Proiect finanțat din fonduri nerambursabile acordate de Consiliul Local al Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache, în cadrul programului de finanțare nerambursabilà 2023, în baza Legii 350/2005. Conținutul acestui material nu reprezintã în mod necesar poziția oficialà a Sectorului 5 al Municipiului București sau a Centrului Cultural și de Tineret Ștefan Iordache.

DISTRIBUIE ARTICOLUL